# Adaosul Comercial vs Marja vs Discount

# Adaosul Comercial vs Marja vs Discount
2 cuvinte diferite adaos și marjă care într-un final spun același lucru: câți bani adaugi peste costul de achiziție.
Discount: cați bani pierzi.

Adaosul comercial se calculează în funcție de prețul de achiziție. Cumperi cu 10 lei și vinzi cu 17 lei => adaos =70% = 7 lei 
Formula este: (17-10)/10 adică ( preț de vânzare – preț achiziție)/ preț achiziție
Marja comercială se calculează în funcție de prețul de vânzare. Cumperi cu 10 lei și vinzi cu 17 lei => marjă= 41.17% = 7 lei
Formula este (17-10)/17 adică (preț vânzare-preț achiziție)/preț de vânzare

Cel mai usor este sa tineti minte formula: (P1-Po)/Po = adaos sau marja = (P1-Po)/P1, unde P =pretul la momentul 0 sau la momentul 1, adica:
1: pretul in prezent = pret de vanzare = pret 1
0: pretul in trecut = pret de achizitie = pret 0

Chiar dacă din punct de vedere valoric cei doi indicatori sunt egali (in exemplul de mai sus 7 lei valoric), în practică este bine să utilizați în analizele voastre Marja pentru a minimiza riscul de a ieși în pierdere mai ales în perioadele de campanii ca Black Friday. Calculată ca rată (%procentual) marja va avea mereu o valoare mai mică decât adaosul% deoarece marja se calculează prin raportare la prețul de vânzare, iar adaosul% se calculează prin raportare la prețul de achiziție.

Discountul se calculează în funcție de prețul de vânzare. Cumperi cu 10 lei și vinzi cu 17, dar acorzi discount 50% => ești în pierdere, chiar dacă tu ai adaos 70%
17 - 50%*17= 8.5, dar ai cumpărat cu 10 lei, deci pierdere 1.5 lei
Din acest motiv este foarte bine sa calculati marja, caci pe acest exemplu cu pret de achizitie 10 lei si pret de vanzare 17 lei, marja este 41.17 %, deci ati fi vazut imediat ca nu puteti acorda un discount de 50% pentru ca ati vinde sub cost.
Discountul nu trebuie sa fie niciodata mai mare decat marja - ideal discountul ar trebui sa fie maxim jumatate din valoarea procentuala a marjei. 

Este necesar să analizați lunar marja/adaosul produselor, chiar la nivel de produs. În acest mod veți identifica sursele de profit sau pierdere, deoarece la nivel de marjă consolidată puteți fi pe plus, însă la nivel de produse e posibil ca unele să fie pe minus ca urmare a discounturilor sau prețului de achiziție care se modifică.

Din punct de vedere contabil acest lucru se face foarte ușor: din contul 707 scădeți contul 607, diferența intre ele este de fapt marja valorică/adaosul valoric.

Este trendy să vorbim despre marjă, mai ales când formularea multor distribuitori este “vă oferim marjă 40%”, iar asta de multe ori vă duce cu gândul că veți rămâne cu profit 40% ceea ce nu este adevărat. Cei 40% sunt de fapt diferența între preț de vânzare și preț de achiziție, din acest rezultat se scad toate celelalte costuri ale firmei.

Recomandarea mea este să știți care este marja sau adaosul (calculat ca % ) vostru minim pentru care sunteți pe profit – și aici mă refer la profit net, că să puteți calcula rapid dacă e rentabil pentru voi să aduceți un anumit produs sau nu, să tranșați mai repede situațiile cu furnizorii sau cu cei care vă propun diverse produse, dar să analizați la nivel valoric marja fiecărui produs pentru că este extrem de importantă în livrarea online.

Ca exemplu : vindeți produse cu preț de vânzare 10 lei, adaos valoric 5 lei, iar voi știți deja că pentru această vânzare costul cu ambalajul (1 leu) + costul cu reclama (2 lei) = 3 lei și mai pierdeți încă 1 leu pe transport pentru că oferiți un avantaj pentru cei care achită card, deci probabilitatea să fiți pe minus pe astfel de tranzacții e foarte mare.

Suport clienti Linie Telefonica ๐Ÿ“ž Luni - Vineri: ๐Ÿฌ๐Ÿด:๐Ÿฌ๐Ÿฌ๐—ฎ๐—บ - ๐Ÿญ๐Ÿด:๐Ÿฌ๐Ÿฌ๐—ฝ๐—บ
Suport Online (Chat) ๐Ÿ’ป Luni - Duminica: ๐Ÿฌ๐Ÿด:๐Ÿฌ๐Ÿฌ๐—ฎ๐—บ - ๐Ÿฎ๐Ÿฌ:๐Ÿฌ๐Ÿฌ๐—ฝ๐—บ

+40 725.805.484 contact@originaldeals.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!