Atunci când vorbim de poziție incorectă, nu ne referim doar la statul în fața calculatorului.
Folosim zilnic tot felul de dispozitive: laptop, telefon, tabletă.
Este o poziție atât de comună, încât nici nu ne dăm seama ce facem rău. Înclinăm capul în față pentru a vedea mai bine, dar gatul nostru are de suportat echivalentul a până la 39 kilograme.
O greutate așa de mare comprimă muşchii din zona cervicală şi cauzează neplăceri și dureri: oboseala, probleme de concentrare, dureri de cap, tensiune musculară, dificultate în a întoarce capul, până la leziuni vertebrale pe termen lung.
Erik Peper, de la Universitatea Statală din San Francisco avertizează că atunci când capul se înclina mai mult de 45 grade, gatul actioneaza ca o pârghie, de aceea la finalul zilei suferim de dureri de umeri, gât și spate.
Dacă încărcăm cu greutate discurile vertebrale într-un mod continuu, poate apărea spondiloza cervicală sau dezvoltarea herniei.
De aceea trebuie să ascultăm corpul cand ne avertizează: atunci cand suferim dureri de spate, cap sau gât trebuie să modificăm poziția.
La fel de importanta este odihna dupa o oră sau două în fața calculatorului sau a altor dispozitive. Trebuie făcute pauze care sa te ajute să uiți de ecran, să faci mișcare, chiar în aer liber dacă este posibil.
Ecranul dispozitivului trebuie să fie la nivelul ochilor pentru a evita eforturi ce pot afecta corpul.
Corpul tău are de suferit din cauza poziției tale, dar nu numai.
În urma studiului realizat de firma Mas Vida Red din Spania, 68% din angajați, pierd aproximativ 67 minute pe zi pentru a se acomoda în scaunul de lucru, găsind poziția corectă și comodă. Asta înseamnă 5,6 ore pe saptamana de timp improductiv.
Aşadar, este necesară achiziționarea produselor adecvate care sa te ajute sa stai cat mai relaxat atunci cand lucrezi la birou sau pur și simplu faci video sau vizionezi, ești într-o conferință sau joci.
Știai asta ?
Coloana noastra vertebrala este proiectată pentru a sta în picioare: are forma de S, cu 4 curbe care se urmeaza pe rând.
Dacă ar fi complet dreaptă, nu ar fi în stare să susțină greutatea corpului nostru, nici să execute multe dintre mișcările ce îi comandăm.
Când ne așezăm, partea finală din acel S care formeaza coloana noastra se aplatizeaza ( se turteste prin presare), pierzand funcția ei.
Celelalte vertebre primesc o mai mare greutate și apar durerile lombare care se pot agrava dacă poziția noastră este incorectă pe perioade lungi de timp.
Distanța recomandată între ochi si ecran este de 45 sau 75 centimetri în general, depinzand de marimea ecranului.
Atunci când stai pe scaun și încrucisezi picioarele, ești mai predispus la insuficiență venoasă, tromboză sau varice.
Picioarele trebuie sa fie complet sprijinite, formând un unghi de 90 grade.
Aminteşte-ți că suntem înconjurați de tehnologie, o folosim zilnic, iar asta ne poate dăuna sănătății dacă nu luăm atitudine.
Alege un suport potrivit pentru telefon sau laptop chiar astazi!